Siekam 3 proste składniki i mieszam z twarożkiem. Kanapkom z tą pastą trudno się oprzeć

Dodano:
Kanapki z pastą jajeczną Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Kanapki z żółtym serem czy szynką dawno już mi się znudziły. Teraz najchętniej na pieczywie kładę pyszną pastę z czterech składników. 3 z nich szybko siekam i łączę z twarożkiem. Kanapki z tą pożywną pastą często zabieram do pracy.

Jeśli lubicie pasty do pieczywa, dziś czeka was ich kolejna, pyszna odsłona. Tym razem rzucam wam pomysł na doskonałą w smaku pastę jajeczną. Robi się ją szybko, bo wystarczy posiekać tylko trzy składniki i wymieszać je z twarożkiem. Pasta zachwyca wyrazistym smakiem i aksamitną konsystencją.

Jaki twarożek dodać do pasty jajecznej?

Czy dodajecie twarożek do pasty jajecznej? Ja i owszem, zastępuję nim majonez. Jest mniej tłusty i doskonale pasuje do jajek. Zwykle sięgam po aksamitny twarożek kanapkowy. Jednak bez problemu można go zastąpić twarogiem sernikowym z wiaderka. Też dobrze połączy składniki i doda smarowidłu przyjemnego, lekko kwaskowego smaku.

Jak zrobić pastę jajeczną z twarożkiem?

Przygotowanie pasty jajecznej zajmuje 10-15 minut. Oczywiście trzeba tu doliczyć czas gotowania jajek, który wynosi ok. 10 minut. Trzeba je jeszcze ostudzić, obrać ze skorupek i posiekać. Dlatego tę pastę często robię z jajek, które zostały np. z żurku. Rano tylko je siekam, podobnie zresztą, jak ogórek kiszony i szczypiorek. Rozdrobnione składniki mieszam z twarożkiem, doprawiam i gotowe.

Przepis: Pasta jajeczna z kremowym twarożkiem

Pasta jajeczna z kremowym twarożkiem, ogórkiem kiszonym i ze szczypiorkiem

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 6 jajek
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 4-5 łyżek kremowego twarożku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, pokrój w drobną kostkę. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Mieszanie składnikówTwarożek wymieszaj ze śmietaną i musztardą. Dodaj do niego rozdrobnione składniki, wymieszaj. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jakie inne składniki pasują do pasty jajecznej?

Do pasty jajecznej można też dodać nieco inne składniki. Dobrze sprawdzą się np.: starty, żółty ser, rzodkiewka, posiekane awokado, rzeżucha, ser feta czy wędzony łosoś. Jeśli zaś chodzi o łączący składnik, to popularnym rozwiązaniem jest majonez. Można go wymieszać z gęstą śmietaną, dzięki czemu pasta zmieni nieco smak. Pastę jajeczną można doprawić do smaku musztardą, chrzanem, kurkumą, curry lub szafranem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...